Abayan kanssa vai ilman?

Bahrain on siitä mukava lähi-idän maa länsimaalaiselle naiselle, että täällä ei tarvitse pitää abayaa ja hijabia, eli vaatteet peittävää kaapua ja hiukset peittävää huivia. Jo se pieni hetki, kun jouduin pukeutumaan moisiin asusteisiin moskeijassa vieraillessani, alkoi tuntua ahdistavalta. Ja olin ihan avuton sen huivin kanssa, se ei millään meinannut pysyä päässä!

Oli yllätys havaita, miten monenlaisia ja -muotoisia kaapuja ja huiveja paikallisten naisten päällä näkee. Olin kai jotenkin kuvitellut, että se on se sama malli kaikilla ja that’s it. Mutta ei. Väri on tietysti kaikilla sama -musta- mutta siihen yhtäläisyydet monesti jäävätkin. Nuorilla naisilla näkee usein vartalon muotoja myötäileviä todella kauniisti leikattuja vaatteita, jotka on somistettu mielettömän kauniilla kirjailuilla, pitseillä ja jopa kuvioiduilla kankailla. Niissä on kunnon hihat, joten ne näyttävät lähinnä pitkähihaisilta mekoilta. Siihen kun vielä lisätään kauniisti meikatut kasvot, kauniit kengät ja muodikas käsilaukku, pitkä kaula, upea ryhti ja maijesteettinen kävelytyyli, niin ennakkoluulot siitä että abaya ja hijab jotenkin vähentävät naisten viehätysvoimaa ropisevat romukoppaan.

Jotkut naiset käyttävät löysempiä kaapuja (peittämään kilojaan tai sitten ovat vain vanhanaikaisempia?), joissa ei ole varsinaisia hihoja, ja johon vartalon muodot peittyvät aika tehokkaasti.

Paikallisen bloginpitäjän herättämä keskustelu vahvisti käsitykseni siitä, että Bahrainissa olennaisinta on se, että abayan pitäminen on naisen valinta, ei pakko (vaikka sosiaalinen painostus asiaan varmaan vaikuttaakin). Tosin ilmiö on varmasti monimutkaisempi asia kuin mitä tämmöinen suomalaistyllerö ikinä pystyy ymmärtämään…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: