Olisitko itse valmis?

Luin tässä päivänä taannoisena lehdestä (kuinkas muuten), miten Bahrainissa ollaan huolissaan siitä, miten monet menevät naimisiin ilman sitä edeltävää kunnollista lääkärintarkastusta. Äkkiseltään idea lääkärintarkastuksesta kuulostaa olevan ihan okei, mikäs siinä. Mutta luin jutun sitten loppuun ja järkytyin. Kyseessä ei ollut normilääkärintarkastus, vaan erittäin syväluotaava sellainen, nimittäin siihen kuului geenikartoitus. Tsekataan siis riskit sairastua jos jonkinmoisiin perinnöllisiin sairauksiin yms…

Tottahan haluat tietää, josko tuleva miehesi/ vaimosi kantaa geeniperimää, joka altistaa vaikkapa diabetekselle? Tottahan?

Miettikää, miten kevytkenkäisiä ihmisiä, menevät naimisiin ilman lääkärintarkastusta ja siippana saattaakin olla joku kävelevä aikapommi???

Oikeasti, minusta tuo kuulosti hyytävältä. En missään tapauksessa haluaisi tietää moisia edes itsestäni, saati sitten murusta. Tähänkö todella ollaan tultu?

Okei, Bahrainissa on paljon sickle cell anemiaa, joten ehkä normiväestöä enemmän tietynlainen geneettinen riski, mutta silti!!!

5 vastausta to “Olisitko itse valmis?”

 1. åiti Says:

  Ei taitais olla asiallista,mieluimmin en halua tietää mitä tuleman pitää…

 2. Sari Says:

  Muitakin perinnollisia sairauksia kuin sirppisoluanemia on paljon Bahrainissa johtuen kulttuuri-ja uskonnollisista perinteista jonka takia lahisukulaisia on mennyt naimisiin sukupolvesta toiseen. Kuten tiedat geeniperimalle se ei tee hyvaa… Kaikille lapsille tehdaan jo teini-ikaisina testit mutta se on alkanut vasta muutama vuosi sitten, joten sen takia kaikkia pyydetaan tekemaan testi ennen avioliittoa jotta valtyttaisiin nailta monilta perinnaisilta ja usein vakavilta ja kivuliailta sairauksilta. Testi ei ole pakollinen (ainakaan viela), eika sen tuloksiakaan ole pakko ottaa huomioon, naimisiin voi kuitenkin menna. Testia suositellaan sen takia etta ihmiset voivat tehda ”informed decisions” ennen kuin astuvat avioliittoon. Minun mielestani se on ihan jarkevaa, parempi heidan tapauksessaan tietaa ennen kuin serkun kanssa avioituu…

 3. åiti Says:

  Niin,eipä tätä asiaa tullut ajateltua kuin omalta kantilta,syy täytyy olla kuitenkin oikea.

 4. reppuli Says:

  Sari tiesin, että voin luottaa sinuun! Kiitos, että toit lisävalaistusta asiaan. Näyttää siltä, että testit tosiaan ovat tarpeen.

  Silti minusta on aika hyytävää, että tällaisia testejä tarvitaan. Tietyllä tapaa ymmärrän heitä, jotka menevät naimisiin ilman testauksia. Typerääkin, mutta ihmisillä on taipumus pitää ennemmin laput silmillä kuin kohdata totuus.

 5. ii Says:

  Turkissakaan ei päässyt naimisiin ilman verikokeita ja lääkärin lausuntoa, kummallista kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: