ETD

Menee hermo.

Saa nähdä, millä ilveellä saadaan pikkumies pois maasta. Uusi passilaki tuottaa tuoreille vanhemmille harmaita hiuksia, nykyään kun passia hakiessa tulee kandidaatin olla itse hakemuksenjättötilaisuudessa paikalla. Mitäs sitten tehdään, kun asuu maassa, jossa ei ole Suomen lähetystöä? Nurinkurista: saadakseen passin on matkustettava maahan, jossa on lähetystö, tai sitten Suomeen. Mutta maasta ei pääse ulos ilman passia…

Periaatteessa asia on yksinkertainen, tarvitaan Emergency Travel Document, jolla pääsee matkustamaan Suomeen. EU-maiden välillä on sopimus, että jos maassa ei ole jonkun maan lähetystöä, toisen EU-maan on autettava sen maan kansalaisia. Saksan lähetystö hoitaa esimerkiksi viisumiasioita. Meitä neuvottiin etukäteen sekä lähetystöstä Abu Dhabista että Suomen ulkoasiainministeriöstä, että saamme matkustusasiakirjan Saksan lähetystöstä. Mutta ylläri-ylläri: ennakkotiedoista poiketen Saksan lähetystö kieltäytyy auttamasta tässä asiassa, toteaa vaan tylysti, että he hoitavat vaan niitä viisumeita.

No, soitto Ranskan lähetystöön. Se oli erittäin lyhyt puhelu: ”Sorry,  not our embassy”. Ei nyt ihan luuria korvaan, mutta melkein.

Neuvokkaat eivät kuitenkaan jää sormi suussa seisomaan. Italian lähetystössä kuulostettiin erittäin paljon avuliaammalta, lupasivat selvittää asiaa. Myös Tanskan konsuli lupasi selvittää, miten asia saataisiin ratkaistua.

Minusta on erittäin kummallista, että Suomen ulkoasiainministeriö ei ole varmistanut, että sen kansalaisten asiat hoituvat maailmalla.

To be continued…

kasi

5 vastausta to “ETD”

 1. åiti Says:

  Toivottavasti asia hoituu että pääsette jouluksi Suomeen.Odotamme teitä täällä kovasti.

 2. Teija Says:

  Moi taas Kuwaitista. Meita auttoi silloin aikanaan Suomen suurlahetysto Riadissa. Myonsivat pojallemme valiaikaisen passin, etta paastiin matkustamaan Suomeen. Kysypa sielta, josko voisivat auttaa. Silloiset tyontekijat olivat todella avuliaita ts. palvelu pelasi.

 3. reppuli Says:

  Näyttää siltä, että Italian lähetystö auttaa meitä, kunhan saa virallisen pyynnön Suomen viranomaisilta!

 4. Ritviecav Says:

  Terveiset täältä Italiasta. Toivon, että saat täkäläisestä suurlähetystöstä avun. Olen myös kertonut ongelmasta Suomi-Seuralle Helsingissä, ja ehdottanut, että ongelman tiimoilta tehtäisiin aloite seuraavaan ulkosuomalaisparlamentin istuntoon. On varmaan muitakin, joilla on sama ongelma maissa, joissa ei ole Suomen suurlähetystöä eikä konsulaattia.

 5. reppuli Says:

  Ritviecav, hienoa, että olet pistänyt asiaa eteenpäin. Suunnittelimme myös murun kanssa ottavamme yhteyttä ulkoasiainministeriöön tästä, sillä oma oikeusturva tuntuu aika huteralta. Mitäs jos sattuu jotain, ja pitäisi päästä nopeasti Suomeen, mutta passi on vaikka rikki (kuten kävi ystävälle) tai kadonnut (kuten toisella ystävällä) tai se on ehtinyt mennä umpeen? Kaikissa näissä tilanteissa passin saaminen on aivan yhtä hankalaa kuin meidän pikkumurun tapauksessa. Luulisi, että se olisi valtionkin intresseissä, että kansalaisten passiasiat ovat kunnossa.

  Sinänsä olen kyllä tyytyväinen siitä, että maasta ei voi poistua niin vain ilman asianomaisia papereita. Muutenhan sellainen skenaario voisi olla mahdollinen (kylläkin erittäin epätodennäköinen ja utopistinen), että joku voisi napata vauvan ja kuljettaa ulos maasta! Mutta paperien hoitamisen ei pitäisi olla kiinni lähetystöjen auttamisenhalusta, vaan siitä pitäisi olla olemassa kunnolliset, maita velvoittavat sopimukset!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: